W jak wino. W jak Węgry. Codziennie nowe odkrycia, marzec - maj

22 marca o godz.17tej w siedzibie Muzeum Mazowsza Zachodniego w Żyrardowie odbyło się otwarcie wystaw : "W jak wino W jak Węgry" oraz " Codziennie nowe odkrycia" zorganizowanych we współpracy z Węgierskim Instytutem Kultury w Warszawie. Przy dźwiękach muzyki można było zapoznać się z tradycjami winiarskimi i badaniami archeologicznymi prowadzonymi na terenie Węgier. Wydawać by sie mogło, że to kraj bliski i znany, a przecież zaskakuje na każdym kroku: rzymskimi ruinami i sięgającymi 2tys. lat tradycjami winiarskimi, oryginalnym i żywym folklorem, urodą i różnorodnością krajobrazu. Węgry to kraj 22 regionów winiarskich z uznanymi na świecie specjalnościami z Egeru czy Tokaju. Złociste węgierskie tokaje już od XVI wieku nazywano "winem królów i królem win". To także ojczyzna czerwonej papryki, salami, zupy rybnej, czy gulaszu. Znany również z marcepanów, likierów, deserów oraz secesyjnej cerami czy wreszcie kostki Rubika.

"Codziennie  nowe odkrycia" to wystawa , na której pokazano najnowsze osiągnięcia węgierskiej archeologii, dla której XXI wiek jest wiekiem złotym. Dzięki budowie  infrastruktury / drogi, autostrady itp. / dokonano licznych i cennych znalezisk.

Wystawy zostały wzbogacone również o eksponaty ze zbiorów Państwowego Muzeum Etnograficznego w Warszawie / tkaniny, wyroby ceramiczne/. Wystawa czynna była do dnia 4 maja.